Ahmet Maranki ve İbrahim Saraçoğlu Mide Yanması ve Reflü Tedavisi İçin Ne Öneriyorlar?  

Konu :

mide yanması

Mide yanması nedir ve nasıl oluşur?
Ne şekilde önlemler alınmalıdır?
Doğal yöntemlerle nasıl tedavi edilebilir?
Ve en son olarak ta hangi ilaçlar bu hastalığın tedavisinde işe yarar?

Bunları anlatmaya çalışacağım. Edindiğiniz bilgilerle bu rahatsızlığa karşı çok daha donanımlı olacaksınız. Buyurun…

BU RAHATSIZLIK NASIL MEYDANA GELİR

Mide; salgıladığı çok miktarda aside karşı, asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizmasına sahiptir. Midenin hareketleri ile mide içindeki basıncın artması ile mide içeriğinin (asit pepsin içerir) yemek borusuna fışkırmasını engelleyen, yemek borusunun mideye giriş seviyesinde KÖS dediğimiz (Kardia özofajial Sfinkter = Yemek borusu alt ucunda bulunan bir büzük) bir kısım mevcuttur. (Bunu sanal olarak Çek-valf gibi çalışan bir kapak gibi düşünebiliriz). Mide ekşime ve yanmasını meydana getiren, bu sfinkterin yeterli çalışmaması sonucunda midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Yemek borusunun içini örten iç tabakasının aside karşı kendisini koruyacak yapısı yoktur. Sonuç olarak fışkıran asidin sayısı ve yemek borusu ile temasta kalma süresi gibi bazı faktörlerin etkisi ile yemek borusu iç yüzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıkta derin ve kanayan ülserlere kadar değişik hasarlara neden olur. Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği mide içerisine doğru göndermeye çalışır. Yemek borusunun bu mideye gönderme hareketlerini bozan bazı hastalıklarda bu hasarlar daha fazla meydana gelir. Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak üzere günde yaklaşık 10–15 defa gözlenen normal bir olaydır. Bu rahatsızlığı meydana getiren nedenlerin başında ( %65–70 ) alt yemek borusu büzüğünün yetersiz çalışması olduğu saptanmıştır.

Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır.

Mide fıtıklarında (diyaframın altında mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide üst kısmının göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması) bu rahatsızlığın görülmesi ihtimali de oldukça yüksektir.

PEKİ, REFLÜ HANGİ BELİRTİLERLE FARK EDİLEBİLİR

1)Göğüs ortasındaki kemiğin altında yanma hissi (bu belirti yemek yemekle, öne doğru eğilmekle artar. Yukarı doğru yayılabilir. Antiasit gibi ilaçlarla geçici olarak şiddeti azalabilir)

2)Yiyeceklerin veya asitli materyalin ağza gelmesi

3)Yutma güçlüğü (asidin yemek borusunu yakması sonucunda oluşan şişlik nedeniyle oluşur)Ülserasyon oluşmuşsa ağrılı yutma güçlüğü meydana gelir.

4)Bol tükürük salgısı

5)Göğüs ağrısı.(Kalp nedeniyle oluşan göğüs ağrılarından ayrılması gerekir.)

6)Üst sindirim sistemi kanamaları ( Bol olursa ağızdan taze kırmızı kan gelebilir.)

7)Akciğerle ilgili belirtiler (özellikle geceleyin fışkırmasının sonucunda müzmin öksürük, ses kısıklığı, ses kalınlaşması, astım, tekrarlayan, nedeni bulunmayan zatürre atakları (boğaza doğru fışkıran asidik materyalin akciğere kaçmasıyla meydana gelir.) Özellikle gece meydana gelen astım nöbetlerinde reflü araştırmalıdır.

Şikâyetlerin azalması için;

-Yatağın başının kaldırılması

-Yatmadan önce yiyecek ve içeceklerden uzak durmak (süt dâhil)

-Sigara ve alkolü bırakmak

-Zayıflamak

-Bazı yiyeceklerden kaçınmak (Tüm yağlı-salçalı yiyecekler, domates, kahve, çay, turunçgiller, asitli yiyecek, alkolden uzak kalmak gerekir.)

-Karnı sıkacak kemer, korse, kuşak ve dar giysilerden kaçınmak

-Öne doğru eğilmekten kaçınmak.

Gerekmekte. Bu uyarılara dikkat edildiği takdirde şikâyetlerde bariz bir azalma olacaktır.

AHMET MARANKİ NE ÖNERİYOR?

Mide yanması ve reflü için patates-lahana kürünü öneriyor.

Sarı patates ve iri yapraklı beyaz lahananın çiğ halde suyunu sıkarak sabah-akşam bu karışımdan birer bardak içilmesi gerekiyor.

İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilmesi gerekmekte.

Bu küre 3 hafta devam edildiği takdirde mide yanması ve reflü şikâyetinizin geçeceği düşünülmektedir.

İBRAHİM SARAÇOĞLU NE ÖNERİYOR?

Reflü ve mide yanması şikâyetlerinde; mide yanması başladığında 2 yudum soğuk süt için, tekrar başladığında yine iki yudum süt için ve her tekrarda yine 2 yudum.

Ama sadece 2 yudum süt için (etkili olması için miktarı kesinlikle arttırmayın) .

Şikâyetlerinizin zamanla azalmakta olduğunu göreceksiniz.

BU RAHATSIZLIĞA MODERN TIBBIN GÖZÜNDEN BAKARSAK;

KÖS basıncını arttıran, reflü olan materyalin asiditesini azaltan, mide boşalmasını hızlandıran asidik materyalin yemek borusuna fışkırmasını azaltan ilaçlar kullanılır.

Piyasada Bulunan Hangi İlaçlar Kullanılabilir

-Lansoprozol,omeprozol

-H2 reseptörblokerleri (Ranitidin,Famotidin,Nizatidin)

-Antiasitler(Talcid,Asidopan,Rennie,vs)

-Sucralfate

-Cissaprid(Sisarid,Desaprid,Prepulsid,Peristal,vs)

-Domperidon(Motilium)

-Metoclopamid(Metpamid)

-Gaviscon (ÖZELLİKLE TAVSİYE EDERİM. MUHTEŞEM BİR ŞURUP)

Kaynaklar

hastarehberi.com/dahiliye/mideyanmasi.htm
www.maranki.com

7 yorum

Portakal gibi birşey yediğim zaman midem yanıyor. Uyurken mahvediyor beni. Bir tanıdığım reflü olabileceğini söyledi. Ben de araştırırken rastladım buraya. Tavsiyeler kısmındakileri bir süre uygulayacağım. Eğer yararlı olursa, doktora gideceğim. Rahatsızlığımın ne olduğunu anlayayım en azından diyorum.

Ben de havuç suyu içiyorum mide yanmasına karşı. Genelde iyi geliyor.

Arkadaşlar kesinlikle Gaviscon şurubu tavsiye ediyorum mide yanması için. Koyu kıvamlı bir şurup, içmesi zor oluyor ama yanmayı da hemencecik kesiyor. Ben patates vs... şeyler yerine modern tıptan yanayım. Sonuçta ilaçlarda bitkilerden yapılıyor. Bu arada Gaviscon şurubun faklı aramoları varmış diye okudum bazı yerlerde. Eğer gerçekten varsa daha zevkle içilebilir. Bende kesinlikle tavsiye ediyorum bu şurubu.

Arkadaşlar. Rahatsızlıklarınızda kesinlikle doktorlara gözükün. Benim vb... sitelerde okuduklarınızı sadece bilgi edinmek ve doktora derdinizi daha iyi anlatabilmek için kullanın. İster Gaviscon kullanın, isterseniz havuç suyu için, yada patates suyu. Hepsini deneyebilir aldığınız sonuçlara göre devam edebilirsiniz.

Ama bir hekime gözükmek her daim en akıllı davranıştır kanımca.

birde bu tavsiyeleri uygulayanları nasıl dinleye biliriz

omeprozol alanlar dikkat edin bu mide yanmasini ve eksimesini maskeliyor kesinlikle gecirmiyor bu ilaci 10 sene dir kullanan arkadasim yemek borusu kanseri oldu sirf rahatsizligi maskeledigi icin...ulser bile olsaniz farkina varmiycaksiniz ilaci biraktiginiz an rahatsizlik geri ortaya cikiyo cunku hic bir tedavi amaci yok..cevremde tanik oldugum buna benzer bircok insan var..kesinlikle bu omeprozol ilacini icmeyin ustelik bagimlida yapiyor..gecmis olsun acil sifalar versin Allah hepinize..

ben hem tıbbi ilaçları hemde doğal bitki ilaçlarını denedim . wallahi bir sonuç alamadım varsa bir yolunu bilen Allah rızası için açıklasın...

Yorum Gönder

haftanın fotoğrafı
yetim
haftanın sözü

Üyelikler



Personal Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Add to Technorati Favorites

TopOfBlogs

Web İstatistikleri

Website Statistics
web counter
haftanın videosu
haftanın parçası

İnternette Cinsel İstismara , Şiddete "HAYIR"

Lale

Son Yazılarım

Subscribe Now: Feed Icon

Son Yorumlar