Bir Yahya Kemal Beyatlı Eseri: "Eğil Dağlar" (Yazılı ve Sesli Kitap Özeti)  

Konu : |

yahya kemal beyatlı

Yahya Kemal Beyatlı Kimdir:

1884 yılında Yenimahalle Üsküp 'te dünyaya gelmiştir. Annesinin ismi Zeynep babasının ise Salih Alp'dır. Asıl adı Ahmed Agâh'tır. İlköğrenimini Üsküp'te gördü. İstanbul Vefa Lisesi mezunudur. Başlangıçta Sultan II. Abdülhamit yönetimine karşı muhaliflerin safında yer alarak Paris'e gitti. Fransa'da siyasal bilgiler okurken hocası Albert Sorrel'in etkisinde kaldı ve düşüncelerinde değişmeler oldu.

Fransa'da 9 yıl kaldı. Fransız Edebiyatı'nı ve edebiyatçılarını yakından tanıma imkânı buldu. Onlardan etkilendi. Doğu Dilleri Okulu'na devam ederek Arapça ve Farsça'sını geliştirdi. Divan şiiri üzerinde yoğunlaştı.

1913 yılında İstanbul'a döndü. Darülfünûn'da tarih ve edebiyat dersleri okuttu. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Lozan Konferansı'na katıldı. 1923'te Urfa Milletvekili seçildi. Çeşitli ülkelerde diplomatik görevler alarak Türkiye'yi temsil etti. Yozgat, Tekirdağ ve İstanbul Milletvekilliği yaptı. Pakistan Büyükelçiliği görevindeyken 1949 'da emekli oldu ve yurda döndü.

Tedavi için Paris'e gitti. Bir yıl sonra 1958'de öldü. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden birisidir. Edebiyata ilk atıldığı vakitler Bakî'nin bir taklitçisi olarak lanse edilmiştir ama onun sanat dehası daha sonra bu çevrede kendisinin çağında kendine özgü bir şair olduğunu kanıtlamıştır.

Kitap Özeti:

Bu kitap, İstiklal Harbi’nin, günü gününe yazılmış, en yakın tarihidir.

Milli Mücadeleye bilgi ve fikir yoluyla yapılmış bir vatan hizmetidir. Kitabın adını 1897 Harbinde gönüllü bir Türk askeri koymuştur. Gazi Edhem Paşa ordularının, o Yunan bozgununda, Atina’ya doğru zaferle yürüyüşüne katılan bu asker, hızla aştığı dağlarda “eğil dağlar eğil, üstünden aşam, yeni talim çıkmış, varam, alışam” türküsünü söylüyordu.

Bu kitap adını bu türküden almıştır. Eğil Dağlar daha yazıldığı yıllarda Milli Mücadelenin inandırıcı bir desteği ve o yıllardaki Türk düşüncesinin bir zaferi olmuştur.

Bu kitabı hazırlayan duygu ve düşünce dalgalanışı önce mütareke yıllarında duyulan derin bir ızdıraptır. İşin en hazin tarafı ilk mütareke günlerinde vatanda seyredilen düşmanlar, bizim yıllar yılı, dünyanın en medeni milletleri sanıp medeniyetlerine ve insanlıklarına hayran çağlar yaşadığımız, 1.Dünya Harbinin galip milletleridir. Bu milletler, şimdi vatanımızda bir Türk Milleti yokmuş gibi davranıyor, bize kendi vatanımızda avuç içi kadar bir toprağı bile çok görüyor, parçalanmış bir vatanda en büyük hisseye sahip olmak ihtirasıyla canavar kesiliyordu.

Kitap, günümüzün milli olan ve milliyetimizi destekleyen her fazileti lekelemek tutumundaki menfi propagandaya zamanında verilmiş bir cevaptır. Yahya Kemal, daha harbin ilk yıllarından başlayarak aziz milletine bir gün beklenen zaferin kazanılacağı müjdesini vermiştir.

Eğil dağlar eğil, üstünden aşam
Yeni tâlim çıkmış varam alışam.


buton


100 TEMEL ESER ÖZETLERİ ANA SAYFASI

0 yorum

Yorum Gönder

haftanın fotoğrafı
yetim
haftanın sözü

Üyelikler



Personal Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Add to Technorati Favorites

TopOfBlogs

Web İstatistikleri

Website Statistics
web counter
haftanın videosu
haftanın parçası

İnternette Cinsel İstismara , Şiddete "HAYIR"

Lale

Son Yazılarım

Subscribe Now: Feed Icon

Son Yorumlar